13:15
День числа Пи

Цікаві факти про число π

День числа «пі» відзначається кожного року 14 березня, цю дату обрали тому що її запис нагадує заокруглене число пі 3.14. 

.

Число Пі - одне з найпопулярніших математичних понять. Про нього знімають фільми, його зображують у картинах, грають на музичних інструментах, йому присвячують вірші і свята, його шукають і знаходять у священних текстах.

Хто і коли вперше відкрив число π, досі залишається загадкою. 

Число π - математична константа, рівна відношенню довжини кола до довжини її діаметра і дорівнює π 3,1415926535 ... і далі після коми - до нескінченності.

Число «пі» також називають «круговою константою» або «константа Архімеда». Сьогодні «пі» найвідоміша математична константа в світі. 

Люди вивчають число «пі» вже протягом майже 4000 років. Історія числа «пі» сягає 2000 року до н.е., вавилоняни вирахували його як 3,125, а в стародавньому Єгипті його обчислювали як 3.143.

Своє позначення π число знайшло складним шляхом: спочатку цією грецькою буквою в 1647 році математик Оутрейд назвав довжину кола. Він узяв першу букву грецького слова περιφέρεια - «перефірія». У 1706 році англійський викладач Вільям Джонс у роботі «Огляд досягнень математики» вже називав буквою π відношення довжини кола до її діаметра.

Вчені вважають, що кількість знаків у числі π нескінченна. Їх послідовність не повторюється. Більш того, знайти повторення не вдасться нікому і ніколи. Так як число нескінченно, воно може містити в собі абсолютно все, навіть симфонію Рахманінова, Старий Заповіт, ваш номер телефону та рік, у якому настане Апокаліпсис.

• Пі пов'язано з теорією хаосу. До такого висновку прийшли вчені після створення обчислювальної програми Бейлі, яка показала, що послідовність чисел π абсолютно випадкова, що відповідає теорії.

• Обчислити число до кінця практично неможливо - це зайняло б занадто багато часу.

• Пі - ірраціональне число, тобто його значення не можна виразити дробом.

• Пі - трансцедентне число. Його не можна отримати, зробивши якісь алгебраїчні дії над цілими числами.

• Тридцять дев'ять знаків після коми в числі πі достатньо для того, що обчислити довжину кола, що опоясує відомі космічні об'єкти у Всесвіті, з похибкою в радіус атома водню.

• Відома піраміда Хеопса є втіленням числа π, так як відношення її висоти до периметра основи дає число π. На клинописних табличках, яким тисячі років, збереглися навіть завдання, які пропонували вирішити за допомогою числа π. 

• У 2010 році співробітник компанії «Yahoo» математик Ніколас Чже зміг обчислити в числі πі два квадрильйони знаків після коми. На це пішло 23 дні, і математику знадобилося безліч помічників, які працювали на тисячах комп'ютерів, об'єднаних за технологією розсіяних обчислень. Метод дозволив провести розрахунки з феноменальною швидкістю. Щоб обчислити те саме на одному комп'ютері, потрібно було б більше 500 років. Для того, щоб просто записати все це на папері, знадобиться паперова стрічка більше двох мільярдів кілометрів завдовжки. Якщо розгорнути такий запис, кінець вийде за межі Сонячної системи.

• Китаєць Лю Прат встановив рекорд із запам'ятовування послідовності цифр числа π. Протягом 24 годин 4 хвилин Лю Прат назвав 67 890 знаків після коми, не допустивши жодної помилки.

• У кращих традиціях π, присвячений не один, а цілих два дні в році! У перший раз День π святкують 14 березня. Вітати одне одного треба рівно о 1год, 59 хвилин 26 секунд. Таким чином, дата і час відповідають першим знакам числа - 3,1415926. Вдруге свято π відзначають 22 липня. Цей день пов'язують з так званим «наближеним π», який Архімед записував дробом 22/7. Зазвичай у цей день π студенти, школярі та вчені влаштовують забавні флеш-моби і акції. Математики, бавлячись, за допомогою π обчислюють закони падаючого бутерброда і дарують один одному жартівливі нагороди.

• 14 березня, у день відзначення Дня числа π, народився у 1879 року найвідоміший фізик минулого – Альберт Ейнштейн, а у 2018 році помер найвідоміший фізик сучасності – Стівен Гокінг.  

 

   В Україні є пам'ятник числу π. Він побудований на південному березі Кримського півострова поблизу міста Кацивелі.

  Ще один пам’ятник числу π знаходиться в Австралії у Сіетлі  перед Музеєм мистецтв.

 

   
Переглядів: 383 | Додав: Натка | Теги: день числа пи | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar